Είσοδος χρήστη

Σύνδεση

Σύνδεση χρήστη

e-mail *
Κωδικός *
 
Να με θυμάσαι

 

banner

 

Το έκζεμα είναι ένα είδος δερματίτιδας (λέγεται μάλιστα και ατοπική δερματίτιδα) η οποία χαρακτηρίζεται από ένα κόκκινο, συνήθως κνησμώδες εξάνθημα που σπάει και πληγώνει το δέρμα. Μερικές από τις περιοχές που μολύνονται είναι το πρόσωπο, τα χέρια, οι κλειδώσεις των αγκώνων και των γονάτων.

 

Η λέξη έκζεμα προέρχεται από την ελληνική λέξη εκ-ζέω που σημαίνει εκ-βράζω και περιγράφει με ακρίβεια την κατάσταση του δέρματος όταν έχει έκζεμα. Η αιτία του εκζέματος είναι οι… στενές επαφές. Προκαλείται σχεδόν από την επαφή με ουσίες που κάνουν το δέρμα μας να αντιδρά.

Το έκζεμα οφείλεται σε ερεθισμό του δέρματος στις εξωτερικές στιβάδες του. Παρόλο που αυτός ο ερεθισμός προκαλείται συνήθως από εξωτερικές αιτίες όπως τα καθαριστικά υγρά ή τα μάλλινα υφάσματα, μπορεί επίσης να προκληθεί από ψυχολογικούς παράγοντες όπως το άγχος ενώ μια πολύ κοινή αιτία του εκζέματος είναι το φαγητό ως αλλεργική αντίδραση. Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν έκζεμα είναι το αγελαδινό γάλα, τααυγά, το σιτάρι, οι ξηροί καρποί, η γύρη και τα ακάρεα της σκόνης.

Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να εκδηλωθεί το έκζεμα διαφοροποιείται ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Πάντως, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η φαγούρα (που μπορεί να είναι αφόρητη), η ξηρότητα, το κοκκίνισμα και η απολέπιση του δέρματος. Εάν λοιπόν αρχίσετε να νιώθετε έντονη φαγούρα και το δέρμα σας είναι ερεθισμένο, αφυδατωμένο, «σκάει» ή εμφανίζει μικρές φυσαλίδες με διάφανο υγρό, είναι πιθανό να έχετε έκζεμα ήπιας μορφής. Το συνεχές ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει εκδορές στο δέρμα, καθιστώντας το επιρρεπές σε λοιμώξεις.

Σε επιμολυσμένο έκζεμα το δέρμα μπορεί να σκάσει και να παρουσιάζει εξίδρωση («υγρό» έκζεμα). Στην οξεία φάση του το έκζεμα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή με ερυθρότητα και πρήξιμο, ενώ συχνά εμφανίζονται φουσκάλες. Όταν το πρόβλημα είναι χρόνιο, το δέρμα γίνεται ξηρό, τραχύ, παχύ, με έντονη απολέπιση και μπορεί να σχηματιστούν ρωγμές στην επιφάνειά του.

Κίνδυνος λοίμωξης

Το έκζεμα δεν είναι κατάσταση απειλητική για τη ζωή. Ο πιο συνήθης λόγος ανησυχίας είναι μια σοβαρή λοίμωξη του δέρματος ως επιπλοκή. Σοβαρή ατοπική δερματίτιδα σε έξαρση μπορεί να επηρεάζει την διάθεση και την ποιότητα ζωής του παιδιού (ενόχληση στις δραστηριότητές του/ σχολείο, ενόχληση στον ύπνο του). Επιπλέον σοβαρές βλάβες μπορεί να οδηγήσουν σε δημιουργία ουλής.

Ένας στους 10 θα εμφανίσει έκζεμα σε κάποια περίοδο της ζωής του. Είναι όμως πιο συνηθισμένο στα παιδιά. Τα 3/4 εκείνων που εμφανίζουν έκζεμα είναι έφηβοι.  Είναι λίγο συχνότερο στα κορίτσια από ό,τι στα αγόρια. Μπορεί να εκδηλωθεί και στη βρεφική ηλικία (βρεφικό έκζεμα), με συμπτώματα όπως έντονη απολέπιση, ερυθρότητα, φυσαλίδες και εφελκίδες (κακάδια).

Όσοι έχουν έκζεμα στη βρεφική και παιδική ηλικία παρουσιάζουν ύφεση των συμπτωμάτων μετά την ηλικία των 30 ετών. Εκείνοι που εξακολουθούν να έχουν και μετά την ηλικία αυτή, θα αποκτήσουν χρόνιο νόσημα με υφέσεις (άνοιξη, φθινόπωρο) και εξάρσεις ανάλογα με την εποχή.

Η κολύμβηση στην πισίνα με χλώριο μπορεί να επιδεινώσει το έκζεμα του παιδιού. Ωστόσο, εάν πριν το κολύμπι το παιδί βάλει στο δέρμα ένα υποαλλεργικό αντιηλιακό, κάνει ντουζ αμέσως μετά το κολύμπι και απλώσει ενυδατική στο δέρμα του μετά την έξοδο από την πισίνα, η ατοπική δερματίτιδα συνήθως δεν χειροτερεύει. Οι άνδρες που πάσχουν από έκζεμα μπορεί να διατρέχουν και υψηλότερο κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία.

Το έκζεμα ενδέχεται να κληρονομείται. Είναι πολλά τα στοιχεία που δείχνουν ότι το έκζεμα κληρονομείται από γενιά σε γενιά. Για παράδειγμα, είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται πολύ νωρίς στη ζωή του ανθρώπου και την έχουν πολλά μέλη στην ίδια οικογένεια. Έτσι, λοιπόν, συζητάμε για κληρονομικότητα, χωρίς όμως να έχουμε διευκρινίσει με ποιο τρόπο κληρονομείται ή ποιοι παράγοντες είναι αυτοί που επηρεάζουν αν θα κληρονομηθεί ή όχι.

 

Πηγή  http://www.healthyliving.gr